ترس

روانشناسی ترس

روانشناسی ترس

کلمه ترس ریشه در وجود و درون افراد دارد که ممکن است در اثر حوادث یا اتفاقات ناگوار در گذشته و حتی در لحظه اتفاق بیوفتد. این کلمه معنا و مفاهیم متعددی دارد. برای برخی این حس ناخوشایند در رابطه با موضوعی از همان دوران کودکی و توسط حساسیت و حتی گفتار های خشونت آمیز پدر یا مادر و اطرافیان شکل می گیرد.

ترس از حیوانات، ترس از مکان های تاریک، ترس از ارتفاع و ترس از آب چند مورد از متداول ترین انواع ترس می باشند.  ترس یک واکنش طبیعی و غیر ارادی است که با حالات مختلفی مانند تپش قلب، تنگی نفس، التهاب و در کل در مواجه با یک محرک منفی نمایان می شود.

قابل ذکر است که اکثر افراد هنگام مواجه شدن با موضوعی که از آن خاطره بدی دارنند عکس العمل های متفاوتی نشان می دهد مانند: بیهوش شدن، فرار کردن، حتی ناخون جوبیدن و کندن موها هم بعضی اوقات ناشی از ترس و دلهره ناگهانی می باشد. ترس باعث گریزان شدن از موضوعی است که نسبت به آن هراس و دلهره دارید. شایان ذکر است که ترس در برخی مواقع هم بد نیست و برای سلامتی آدم مفید هم می باشد!

مثلا: کسی که از مواد مخدر و اعتیاد ترس دارد هیچ گاه به سمت آن کشیده نمی شود حال به دلایل مختلف که یکی از آن ها می تواند بودن فردی در نزدیکانش باشد که به خاطر اعتیاد در عذاب است و زجر می کشد. یا ترسی مانند ترس از رانندگی با سرعت زیاد که این هم ممکن است دلیلش مرگ یکی از اشناهایش در اثر سرعت بالا باشد.

اما این ترس و دلهره ها آیا تا ابد در وجود آدم رخنه می کند؟! و راهی برای خلاصی از آن وجود ندارد؟ خیر! ما راهکار هایی را برای از بین بردن تدریجی ترس و مقابله با آن و در کل توضیحاتی در رابطه با روانشناسی ترس برایتان ارائه می دهیم.

مقابله با ترس

روانشناسی ترس

راه های مقابله با ترس

از جمله راه های مقابله با ترس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

افزایش ایمان

اولین راهکار برای مقابله با ترس و واهمه، افزایش ایمان می باشد. هنگامی که شما به خود بقبولانید که هیچ مسئله و موضوعی نمی تواند شما را از پا در بیاورد و آنقدری اهمیت ندارد که بخواهد حالت روانی شما را برهم بزند می توانید به طور تدریجی این باور را در خود پرورش دهید که جز معبود و کسی که او را می پرستید و در راس همه چیز قرار دارد، بقیه چیزهای دنیوی، جزئی و کوچک هستند و نگرانی بابت آن ها وجود نخواهد داشت زیرا می دانید در آخر همه به سوی او می روند و هیچ کدام از این مسائل اهمیت چندانی ندارد.

مواجه شدن با ترس

این مورد برای برخی پاسخ می دهد و به آن ها کمک می کند و برای بعضی ها بسیار دشوار و غیر قابل تحمل می باشد. مثلا کسی که ترس از آب و رفتن به داخل استخر یا دریا را دارد، اگر او را برای چند دفعه با قانع کردن او و مواجه کردنش با استخر کاری کنیم به داخل آب برود و کم کم با ترسش مواجه شود، چند دفعه اول قاعدتا برایش سخت و ترسناک است، اما در نهایت متوجه می شود که اونقدر ها هم که به نظر می آمده ترس نداشته و عمده ترسش این بوده که در ذهنش از آن غول ساخته و آمادگی رو به رو شدن با آن را نداشته ولی به تدریج ترسش به طور کامل از بین خواهد رفت.

این مثال مصداق گفته حضرت علی علیه السلام می باشد که می فرمایند: (هنگامی که از چیزی می ترسی، خود را در آن بیفکن، زیرا گاهی ترسیدن از چیزی، از خود آن سخت تر است)

ولی برای بعضی ها برخی ترس ها، این نوع درمان مخصوصا از نوع کوتاه مدت مناسب نمی باشد زیرا می تواند در سیستم عصبی او تاثیر بدی بگذارد و منجر به اتفاقات ناخوش آیند و ترس های های بزرگ تر و فوبیا شود.

غلبه بر ترس

مواجه شدن با ترس

داشتن انرژی و اندیشه های مثبت

یکی از راه های غلبه بر ترس در روانشناسی ترس این است که بر افکار خود کار کنید و تلاش کنید با دید مثبت به آن موضوع نگاه کنید، یا اگر از یک موضوعی وحشت دارید در ذهن خود تصور کنید مقابل آن موضوع قرار گرفته اید و به روش های شکست دادنش فکر کنید و خود را پیروز ماجرا بدانید. این راه به شما کمک خواهد کرد که اگر روزی در واقعیت در چنین وضعیتی قرار گرفتید به اندازه قبل وحشت نکنید و آن موضوع برایتان پیش پا افتاده جلوه کند و تصمیمات عجولانه نگیرید.

ارتباط با افراد نترس

این نیز راه نسبتا خوبی برای کاهش ترس می باشد زیرا ممکن است شما بیخودی از موضوعی بترسید و وقتی با شخصی که بار ها با آن موضوع رو به رو شده و هیچ ترسی ندارد صحبت کنید، کم کم ترس شما از بین خواهد رفت.

تمرین کردن با خود

برخی ترس ها ریشه در این دارد که تا به حال آن را انجام نداده اید و مدام هراس دارید که همچین چیزی برایتان اتفاق نیفتد. مانند سخنرانی در جمعیت زیاد، رانندگی در حضور مردم، ترس از بالا رفتن از کوه، ترس از گفت و گو با شخصی مهم و … در این مدل ترس ها بهترین روش صحبت و تمرین با خود جلوی آینه یا در خلوت خود می باشد.

شما می توانید با کمی حرف و تلقین خود را آماده رویارویی با آن موضوع کنید یا حتی می توانید داستان و زندگی نامه سخنگویان و کوهنوردان و رانندگان بزرگ را بخوانید و احساس بهتری پیدا کنید.

روانشناسی ترس

تمرین کردن با خود

کمک خواستن از دیگران

اگر بعد از تمرین و تلاش برای از بین بردن ترس خود احساس شکست کردید، اصلا خود را نبازید هنوز هم راهکار هایی برای کم کردن ترس و بهتر کردن حال خود وجود دارد. خیلی از ماها در ذهن خود کمک خواستن را نوعی ضعف در برابر شخص مقابل می دانیم اما نمی دانیم، فردی که تخصص در این امر و رشته دارد روزی با هزاران مورد مانند ما رو به رو می شود و با راه هایی که مقابلمان می گذارد می تواند ریشه این ترس را بیابد و به ما کمک کند.

سخن آخر

پس با کمی سعی و تلاش و استفده از راه های بالا می توانید ترس خود را چه از طریق درمان کوتاه مدت چه طولانی مدت برای همیشه از بین ببرید. درصورت نیاز به کمک و مشاوره بیشتر به بهترین روانشناس تهران در زمینه روانشناسی ترس مراجعه بفرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× مشاوره آنلاین