ارتباطات

ارتباط موثر

آیا به دنبال برقراری ارتباطات موثرتر و بهتر هستید؟ این مطلب به شما راهکارهایی می دهد تا بتوانید ارتباطات شخصی و کاری خود را بهبود ببخشید و در آن ها موفق تر عمل کنید. با ما همراه باشید.

ارتباط موثر

ارتباط موثر چیزی فراتر از تنها انتقال اطلاعات است، یعنی فهمیدن مقصود و احساس نهفته در اطلاعات. همانقدر که توانایی انتقال اطلاعات مهم است، شما باید همچنین بتوانید خوب گوش کنید تا بتوانید مفهم و معنی کامل حرف گفته شده را درک کنید و این حس را به طرف مقابلتان بدهید که شنیده و فهمیده شده است.

ارتباط موثر این طور به نظر می رسد که باید امری غریزی باشد. اما خیلی اوقات پیش می آید، هنگامی که قصد ارتباط برقرار کردن با کسی را داریم، یک چیزی درست پیش نمی رود. به این ترتیب که ما یک چیز می گوییم، طرف مقابل چیز دیگری می شنود و در پی آن اشتباه فهمیده شدن ها، ناراحتی ها و اختلافات پدید می آیند. همین مسئله می تواند سبب به وجود آمدن مشکلاتی در روابط دوستانه، مدرسه و محل کار شود.

برای اکثر افراد، برقراری ارتباط موثر و شفاف نیازمند فراگیری برخی مهارت های ارتباطی است. اگر که به دنبال بهبود روابطتان با همکارتان، کودکتان، رئیستان و یا هر شخص دیگری هستید این مهارت ها می توانند سبب عمیق تر کردن روابطتان با دیگران، ایجاد حس اعتماد و احترام بیشتر و همچنین بهبود کارهای تیمی، حل مسئله و همینطور سلامت کلی عواطف و اجتماعی شوند.

برقراری ارتباط موثر

ارتباط موثر

موانع ارتباط موثر

مواردی که مانعی برای برقراری ارتباط موثر هستند، عبارت اند از:

استرس و عواطف خارج از کنترل

هنگامی که استرس و عواطف بر شما غلبه می کنند، احتمال اینکه شما در رابطه با افراد اشتباه کنید، سیگنال ها و نشانه  های گیج کننده ای ارسال کنید و الگوهای رفتاری ناسالمی را پیش بگیرید افزایش می یابد. برای پیشگیری از تناقض ها و اشتباه فهمیده شدن ها، شما می توانید نحوه آرام شدن سریع پیش از شروع یک گفتگو را فرا بگیرید.

فقدان تمرکز

هنگامی که در حال انجام چندکار به طور همزمان هستید، نمی توانید ارتباط موثری برقرار کنید. اگر در حال چک کردن موبایلتان هستید، برنامه ریزی می کند که پس از آن چه بگویید، و یا برای روزتان رویاپردازی می کنید، احتمالا نشانه های غیر کلامی در یک مکالمه را از دست می دهید. برای برقراری ارتباط موثر، نیاز است که از حواس پرتی ها دوری کنید و بیشتر تمرکز کنید.

تناقض در زبان بدن

ارتباط غیرکلامی باید تاکیدی بر حرفی که زده شده باشد، نه مغایر با آن. اگر شما چیزی بگویید اما زبان بدنتان چیزی خلاف آن را نشان دهد، شنونده ممکن است احساس کند که شما با او صادق نیستید. برای مثال، شما نمی توانید بگویید بله ولی سرتان را به نشانه نه تکان دهید.

زبان بدن منفی

اگر شما با گفته طرف مقابلتان موافق نیستید و یا از آن خوشتان نمی آید، شما احتمالا از زبان بدن منفی برای رد کردن حرف او بهره می گیرید، مانند دست به سینه شدن، خودداری از ارتباط چشمی و ضرب گرفتن با پا. شما مجبور نیستید حرفی که زده می شود را قبول کنید یا دوست دشته باشید، اما برای داشتن ارتباطی موثر و قرار ندادن طرف مقابل در حالت تدافعی، مهم است که از زبان بدن منفی استفاده نکنید.

ارتباط موثر

موانع ارتباط موثر

مهارت اول ارتباط موثر : به یک شنونده مشتاق تبدیل شوید

در ارتباط با دیگران، ما معمولا بر روی گفته های خودمان تمرکز می کنیم. در حالی که ارتباط موثر بیشتر در رابطه با شنیدن است نه حرف زدن. خوب گوش دادن فقط به معنای فهمیدن کلمه ها و اطلاعات منتقل شده نیست، بلکه به معنای فهمیدن و درک کردن احساسات و عواطفی است که طرف مقابل سعی در انتقالشان دارد.

تفاوت زیادی بین شنیدن مشتاقانه و درگیر با شنیدن معمولی وجود دارد. هنگامی که شما واقعا گوش می دهید- وقتی که شما درگیر حرف های که گفته شده می شوید- شهود های ظریفی را در صدای شخص می شنوید که به شما احساسات و عواطفی را که قصد رساندنش را دارد نشان می دهد.

با ارتباط برقرار کردن به این طریق، شما همچنین تجربه کاهش استرس و حمایت از سلامت فیزیکی و احساسی را خواهید داشت. راهکار های شنیدن مشتاقانه:

  • به طور دقیق و کامل به حرف های طرف مقابلتان گوش کنید، و بر روی نشانه های غیرکلامی تمرکز کنید.
  • سمت چپ مغز، مرکز پردازش های اولیه درک رفتار و عواطف است.  تا هنگامی که سمت چپ مغزتان در ارتباط با سمت راست بدنتان باشد، علاقه مند کردن و متمرکز کردن گوش سمت راستتان به فهمیدن بهتر نشانه های احساسی کمک به سزایی می کند.
  • از قطع مکالمه و یا هدایت کردن آن به سمت نگرانی های خودتان بپرهیزید.
  • نشان دهید که به شنیدن باقی حرف های طرف قابلتان علاقه مند هستید.
  • برای برقراری یک ارتباط موثر از قضاوت کردن حرف ها و اعمال طرف مقابلتان حین گفتگو خودداری کنید.

مهارت دوم ارتباط موثر : به نشانه های غیر کلامی توجه کنید

نحوه ای  شما می نگرید، گوش می کنید، حرکت می کنید و عکس العمل نشان می دهید، بهتر و بیشتر از هر کلمه ای می تواند در رابطه با احساستان به طرف مقابل بگوید. ارتباط غیر کلامی، و یا همان زبان بدن، شامل حالات صورت، حرکات و ژستهای بدن، ارتباط چشمی، لحن و تن صدا، و حتی انقباض عضلات و تنفستان می شود. در رابطه با زبان بدن می توانید به مقاله همه چیز در رابطه با زبان بدن در سایت مراجعه کنید.

مهارت سوم ارتباط موثر: استرستان را تحت کنترل بگیرید

هنگامی که بتوانید استرستان را تحت کنترل بگیرید، و فورا به حالت آرام و ریلکس بازگردید، نه تنها می توانید به همین طریق بر روی طرف مقابل اثر بگذارید و او را هم آرام کنید، بلکه بهتر متوجه می شوید که در طی مکالمه چه زمانی پاسخ بدهید و چه زمانی بهتر است سکوت کنید.

مهارت چهارم ارتباط موثر: رفتار جرات مندانه داشته باشید

اظهارات واضح و مستقیم یک رابطه شفاف را برقرار می کند و می تواند باعث افزایش اعتماد به نفس و همچنین بهبود مهارت های تصمیم گیری تان شود. رفتار جرات مندانه بدین معنا است که افکار، عواطف و احتیاجات خود را به شیوه ای صادقانه بیان کنید، به طوری که هم به خودتان فکر می کنید و هم به دیگران احترام می گذارید، البته به این معنا نیست که رفتاری خشونت و خصومت آمیز داشته باشید.

ارتباط موثر

مهارت های ارتباط موثر

سخن آخر

موارد ذکر شده تنها بخش کوچکی از مهارت های مربوط به ارتباط موثر است. شما می توانید جهت فراگیری و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به بهترین روانشناس تهران مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× مشاوره آنلاین