روانشناسی فردی چیست

روانشناسی فردی

روانشناسی (psychology)

در ابتدای امر می خواهیم کلمه روانشناسی (psychology) را تعریف کنیم؛ روانشناسی یعنی علمی که با استفاده از روش های علمی و پژوهشی به مطالعه ذهن، رفتار و فرآیند های روانی در موجودات زنده می پردازد.

منظور از رفتار در واقع کلیه عملکرد و حرکات و اعمال مستقیم و غیر مستقیم می باشد و منظور از فرایند های روانی درواقع مانند احساس،درک  و اندیشه، شخصیت، هوش و هیجان فرد می باشد.

این تعریف هم توجه علم روانشناسی را به مطالعه رفتار قابل مشاهده و همچنین به فهم و درک بهتر فرایند های ذهنی که به طور مستقیم قابل مشاهده نیست نمایان می سازد. اگر بخواهیم با دید بهتر به روانشناسی نگاه کنیم باید بگوییم که روانشناسی یک دانش یا علم به خصوص نیست، در واقع رشته ای از علم بین دانش فلسفه و فیزیولوژی بدن انسان با تاکید بر عملکرد مغز می باشد.

در ادامه این مقاله در مورد این که روانشناسی فردی چیست و کاربرد آن در علم روانشناسی و نظریه آلفرد آدلر صحبت می کنیم.

روانشناس و روانشناسی

روانشناسی

تفاوت روانشناسی و روانپزشکی

برخی علم روانشناسی و علم روانپزشکی را یکی می دانند، اما بین این دو رشته تفاوت های بزرگی وجود دارد زیرا که روش کارشان متفاوت است.

روانشناسان برای درمان بیماران از تکنیک های روان درمانی استفاده می کنند، اما روانپزشکان می توانند علاوه بر روان درمانی، از درمان های پزشکی و دارویی نیز استفاده کنند. این دو گروه مکمل هم می باشند و بیماران پس از گذراندن دوره ای پیش روانشناسان و طبق عملکرد آن ها عمل کردن، اگر نتیجه ای نگرفتن به روانپزشکان مراجعه می کنند.

روانپزشکان در ابتدا در رشته پزشکی عمومی تحصیل می کنند و بعد از آن می توانند دوره تخصص خود را در رشته روانپزشکی بگذرانند. اما روانشناسان پس از گذراندن دوران کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی رشته روانشناسی روی ارزیابی رفتار و درمان های غیر دارویی متمرکز می شوند.

روانشناسی فردی چیست

روانشناسی فردی که توسط عقاید و تعریف آلفرد آدلر که برای ماهیت انسان ارائه داد، نام گرفت. در واقع روانشناسی فردی شامل نظریه شخصیت، فلسفه زندگی و مدل آسیب شناسی می باشد.

آلفرد آدلر مفاهیم بنیادی و چند نظریه در رابطه با این موضوع که روانشناسی فردی چیست ارائه داد:

  1. نظریه شخصیت

او با چند مفهوم اساسی و بنیادی تمام ساخت نظریه شخصیت را برایمان روشن می کنند.

مفهوم شخصیت از نظر آلفرد آدلر عبارت است از: غایت گرائی و اهداف خیالی، تلاش برای متفاوت بودن و برتری، احساس حقارت و مکانیسم جبران، سبک زندگی، علائق اجتماعی

  • به عنوان مثال یکی از این موضوعات شخصیت، احساس حقارت بود. آلفرد عقیده داشت که احساسی مانند حقارت همیشه به عنوان نیروی برانگیزنده، در رفتار انسان وجود دارد. اما این احساس حقارت علامت ضعف نیست بلکه این احساس به عنوان منبعی برای تلاش های انسان است.
  • مورد دیگر غایت گرائی خیالی یا همان داشتن اهداف تخیلی بود، آلفرد در این نظریه گفته است اهداف خیالی شاید این گونه به نظر بیایند که هرگز محقق نمی شوند و تنها آرزو می باشند، اما محرکی برای فعال کردن ذهن و عمل فرد به شمار می رود.

او می گوید انسان سالم می تواند خود را از قید این افکار و تخیلات خلاص کند و با زندگی واقعی خود رو به رو شود، اما فردی که از نظر روانی بیمار است، خود را در این تخیلات غوطه ور می کند و تلاشی برای رو به رو شدن با واقعیت زندگی نمی کند.

روانپزشک و تجویز دارو

تفاوت روانشناس و روانپزشک

  • مورد بعدی تلاش برای متفاوت بودن و داشتن برتری نسبت به دیگران است، آلفرد آدلر قدرت را جنس مذکر و حقارت را ضعف یا زنانگی و جنس مونث معنا کرده بود.

او بعد تر این عقیده خود را رد کرد و دیدگاه گسترده تری را به همگان ارائه داد که در آن به تلاش برای کمال و برتری افراد را تشویق می کند.در واقع این نظریه به این معناست که فرد در توانایی ها و ویژگی های خود اغراق کند.

  • الگوی مشخصی از رفتارها، عادات و خصوصیات هر فردی را آلفرد آدلر سبک و ویژگی زندگی تعریف کرده است. سبک زندگی تعیین می کند که به کدام جنبه های زندگی و محیط اطرافمان توجه کنیم کدامشان را نادیده بگیریم و چه طرز فکری و نگرشی در رابطه با محیط و اتفاقات اطراف داشته باشیم.

سبک زندگی چارچوب هدایت کننده ای است که در سال های اول زندگی تعیین می شود و برای رفتارهای بعدی و عملکرد ما نتیجه بسزایی دارد. ماهیت سبک زندگی به تعامل های اجتماعی بستگی دارد.

او سه مشکل همگانی و عمومی را شرح داد:

  • مشکلات مربوط به رفتار ما در برابر دیگران
  • مشکلات شغلی
  • مشکلات محبت و عاطفی

همچنین او چهار نوع سبک زندگی را تحت عنوان بر طرف کننده این مشکلات مطرح کرد:

  1. نوع سلطه جو
  2. نوع دوری جو
  3. نوع گیرنده
  4. نوع مفید برای جامعه
  • علائق اجتماعی چند مفهوم کلی دارد که اولین و ساده ترین آن این می تواند باشد که بتوانید در وهله اول با افراد دیگر کنار بیاید، درواقع سازگاری اجتماعی جزعی از سبک زندگی نیز محسوب می شود، علائق اجتماعی در واقع نوعی همکاری با دیگران برای رسیدن به اهداف شخصی و اجتماعی است.
  1. ماهیت انسان

  2. مفهوم اضطراب و بیماری های روانی

صحبت با روانشناس

مفهوم اضطراب

نکته آخر

پس روانشناسی فردی دارای مراحلی است طبق نظریه آلفرد آدلر که برای رسیدن به آن باید این موارد را به خوبی مطالعه کنید تا بتوانید بهترین تصمیم گیری و عملکرد را داشته باشید.

همچنین شما می توانید با مراجعه به وب سایت حس نو در مورد انواع موضوعات روانشناسی و روش های مقابله با اضطراب و استرس و در رابطه با کارگاه های روانشناسی فردی ، بهترین روانشناس تهران، اطلاعات کسب کنید.یا اگر قصد دارید به کلینیک روانشناسی مراجعه کنید با ما تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× مشاوره آنلاین