اهمیت روانشناسی شخصیت

روانشناسی شخصیت چیست

تعریف شخصیت

برای آنکه بتوانیم درک بهتری از روانشناسی شخصیت داشته باشیم، ابتدا لازم است بدانیم شخصیت چیست. شخصیت ترکیبی منحصر به فرد از الگوهایی است که بر رفتار، طرز فکر، انگیزه و احساسات در یک انسان تأثیر می گذارد. شخصیت انسان ها را وادار می کند طرز فکر مشخصی داشته باشند. انتظارات و ارزش های فردی نیز در راستای شخصیت شکل می گیرند.

شخصیت هر انسانی برگرفته از مهم ترین و اصلی ترین بخش های زندگی روانی او است. شخصیت در واقع نشان دهنده آن است که فرد خوشحال است یا غمگین، با انگیزه و پر انرژی است یا بی رمق و کسل، دارای تلاش و پشتکار است یا بی اراده و …

عوامل موثر بر شکل گیری شخصیت هر فرد

شخصیت

بهترین روان شناسان از جمله بهترین روانشناسان تهران معتقدند تعریف مشخصی از شخصیت وجود ندارد ولی اغلب آن ها بر این واقف اند که شخصیت چیزی است که از درون هر فرد نشئت می گیرد و احتمال خیلی کمی وجود دارد که در طول زندگی تغییر کند.

عوامل بسیاری در شکل گیری شخصیت هر انسانی تاثیر می گذارند از جمله ژنتیک خانوداگی، تربیت، آموزش و پرورش و تجربیاتی که هر فرد در طول زندگی کسب می کند.

پیدایش نظریه شخصیت

برای شناخت نحوه مطالعه روانشناسی شخصیت توسط روان شناسان، بهتر است در ابتدا با برخی از نظریه های شخصیت شناسی آشنا شویم.

 تاکنون افراد زیادی روی شخصیت انسان مطالعه داشته اند. این مطالعه بر می گردد به سال 370 پیش از میلاد که توسط بقراط در ابتدا صورت گرفت و امروزه تئوریسین ها تئوری های جدیدتری مانند چشم انداز روان گردان و نظریه صفت ارائه کرده اند.

روانشناسی شخصیت در عهد باستان

در یونان باستان برای توصیف شخصیت انسان طبقه بندی خاصی صورت گرفت. در این طبقه بندی، افراد از نظر مزاج و اخلاق در 4 دسته مختلف قرار می گیرند. تفاوت های افراد بر اساس غلبه هر یک از این مزاج های 4 گانه(خون، صفرای زرد، صفرای سیاه، بلغم) بروز می یابند.

بر اساس این تفاوت های مزاجی، افراد در 4 تیپ شخصیتی به نام دموی، سوداوی، بلغمی و صفراوی جای می گیرند. بدین ترتیب علاوه بر مشخص شدن نوع شخصیت فردی، تفاوت های فردی نیز قابل توجیه بودند و بر اساس آن روانشناسی شخصیت صورت گرفت. این نظریه شخصیت همچنان طرفداران خود را دارد.

شخصیت شناسی از نگاه فلاسفه یونانی

تیپ بندی شخصیتی در یونان باستان

روانشناسی شخصیت در عصر حاضر

امروزه روانشناسان معتقدند برای روانشناسی شخصیت هر فرد، باید به 5 مورد که تعیین کننده شخصیت انسان هاست پاسخ داده شود. این پنج مورد عبارتند از:

تاثیر آزادی و جبرگرایی

اینکه فرد چقدر احساس آزادی دارد یا خیر در تعیین شخصیت او تاثیر گذار است. سوال اصلی اینجاست که شخصیت یک فرد تحت کنترل آگاهانه هر یک از موارد آزادی یا جبر چقدر است؟

اکتسابی و وراثتی

سوال اصلی در اینجا این است که کدام یک از عوامل بیرونی(محیطی) یا درونی (بیولوژیکی) تاثیر بیشتری در شکل گیری شخصیت فرد گذاشته اند؟

منحصر به فردی یا جهانی بودن

الگوهای رفتاری و فکری همه افراد شبیه به یکدیگر است یا به طور طبیعی متفاوت و برای هر کس منحصر به خودش است؟

فعال در مقابل منفعل

آیا رفتار انسان منفعلانه است و تحت تاثیر عوامل محیطی شکل می گیرد یا انسان در شکل دهی شخصیت خود فعال تر است؟

خودمحوری در شکل گیری شخصیت

آیا انسان ها در شکل گیری و یا تغییر شخصیت خود یکپارچه عمل می کنند؟ مثلا افراد چقدر می توانند از طریق تعاملات اجتماعی و مداخلات انسانی آموزش ببینند و شخصیت خود را تغییر دهند.

روانشناسی شخصیت

درک شخصیت این امکان را به روانشناسان می دهد تا پیش بینی کنند که افراد چگونه به موقعیت های گوناگون و خاص خود پاسخ می دهند. روانشناسی شخصیت مطالعه شخصیتی انسان و نحوه تغییر آن در زندگی فردی و اجتماع است.

هدف از روان شناسی شخصیت چیست

روانشناسی شخصیت

روانشناسی شخصیت به عنوان یک رشته علمی

روانشناسی شخصیت یک رشته علمی است که به مطالعه روی سیستم شخصیت می پردازد. هدف از مطالعه آن است که الگوهای اصلی روانشناختی فرد مشخص شود و تاثیر این الگوها در زندگی فرد بررسی شود. روانشناسان شخصیت در سراسر جهان دائما در حال تحقیق و پژوهش درباره شخصیت انسان ها می باشند.

در کشور ما نیز روانشناسان زیادی به طور ویژه روی این موضوع در حال تحقیق و بررسی هستند. بهترین روانشناس  تهران که در مجموعه حس نو فعال هستند در زمینه شخصیت در سطح دانشگاه و کالج تدریس می کنند.

روانشناسان شخصیت

روانشناسان شخصیت نحوه عملکرد زیر سیستم های اصلی روانشناختی فرد، شامل انگیزه ها، احساسات و طرز تفکر که الگوهای زندگی هر فردی را تعیین می کند، بررسی می کنند.

امروزه اغلب روانشناسان شخصیتی در سطح دکترای روانشناسی تحصیل خود را ادامه می دهند. و در زمینه روانشناسی شخصیتی ، اجتماعی یا بالینی به تخصص می رسند. تعداد زیادی از روانشناسان شخصیت در دانشگاه ها فعالیت می کنند و در مورد شخصیت و چگونگی تأثیر آن بر زندگی افراد به تحقیق و پژوهش می پردازند و دوره های کارگاهی برگزار می کنند.

مشاوره روانشناس با فرد

روانشناس

تعدادی از روانشناسان شخصیت نیز در محیط های سازمانی در حال فعالیت هستند، اغلب آنها در بخش های منابع انسانی ادارات فعال هستند. در چنین موقعیت هایی، روانشناسان اغلب سعی می کنند ویژگی ها و ابعاد شخصیتی خاصی که افراد مختلف برای موفیقت در یک شغل خاص نیاز دارند را بشناسند و به عنوان راهنمایی به افراد ارائه دهند.

روانشناسان شخصیت به عنوان مشاور سازمان کار می کنند و به انتخاب و حفظ کارکنان کلیدی برای سازمان کمک می کنند. دیگر روانشناسانی که در حیطه روانشناسی شخصیت کار می کنند را می توان در شبکه روانشناسی اجتماعی یافت.

حرف آخر

اگر شما علاقه مند به دیدن مطالب روانشناسی مفید در زمینه روانشناسی شخصیت، تست روانشناسی شخصیت، شحصیت شناسی و سایر موضوعات دیگر هستید، پیشنهاد می شود مقالات وب سایت حس نو که محصول دانش و تجربه یک عمر مشاوره به عنوان بهترین روانشناس تهران است، را از دست ندهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× مشاوره آنلاین