خود باوری

اعتماد به نفس

اعتماد به نفس چیست

یکی از پایه های موضوعات علم روانشناسی که افراد زیادی برای بهبود بخشیدن به آن به مشاورین مراجعه می کنند، مبحث اعتماد به نفس می باشد.

در این مقاله می خواهیم به طور جامع و کامل در مورد این موضوع، راهکارهایی برای افزایش دادن آن، منشا به وجود آمدن، کمبود اعتماد به نفس و نحوه کنار آمدن با آن و … توضیحاتی را ارائه دهیم. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا با دید علمی و تجربی از موضوع عتماد به نفس آگاه شوید. همچنین ما می توانید در کارگاه های اعتماد به نفس بهترین روانشناس تهران نیز شرکت بفرمایید.

کمبود اعتماد به نفس

اعتماد به نفس

اعتماد به نفس

اعتماد به نفس یا خود باوری نوعی شرایط روانی است که شخص متناسب با شرایط و اتفاقات گذشته یا در اموری به خود باور و اعتماد دارد و مطمئن است که از پس کار ها بر می آید یا تجربه شکست و سر افکندگی داشته است و توانایی مقابله دوباره با آن اتفاق و اتفاقات مشابه آن را ندارد.

این موضوع در رابطه با کودکان تا سن پنج سالگی در وجودشان نقش می بندد، یعنی کودک پنج ساله مانند یک فرد بزرگسال از احساس اعتماد به نفس برخوردار است. تا قبل از آن کودک احساس مثبت و منفی در رابطه با خود و ذهنیاتش ندارد.

تعریف اعتماد به نفس

Self Confidence

تاثیر و نقش والدین در اعتماد به نفس فرزندان

یکی از مهم ترین عوامل افزایش یا کاهش اعتماد به نفس، نقش خانواده ها در شکل گرفتن این حس در کودکان است. به خصوص در سنین نوجوانی اگر به درستی با فرزندان برخورد نشود ممکن است به شدت حس اعتماد به نفس آن ها سرکوب شود.

معمولا والدینی که سخت گیری بیشتری نسبت به کودکان می کنند، به آن ها اجازه نظر دادن، حرف زدن و تصمیم گیری آزادانه نمی دهند، این کودکان از حرف زدن و نظر دادن در اجتماع، اجتناب می کنند. برای هرکاری از دیگران نظر می خواهند، قدرت تصمیم گیری ندارند.

 

دلایل از دست دادن اعتماد به نفس

  • خیلی از جوان ها در سنین نوجوانی، با حرف های تحقیر آمیزی که در رابطه با ظاهر خود که شامل وزن، چهره، مو و … می شود، با رو آوردن به عمل های زیبایی، خرج هزینه های گزاف برای پوست و صورت و اندام خود، می خواهند حس کمبود اعتماد به نفس خود را جبران کنند.
فقدان اعتماد به نفس

از دست دادن اعتماد به نفس

اما هیچ وقت آن رضایت و خوشی درونی را کسب نمی کنند و همش به دنبال تغییر خود و رفتار و افکار خود هستند زیرا اعتماد به نفس مواجه شدن با آن چه که هستند را ندارند.

  • اگر مدام به کودکتان می گویید که توان انجام هیچ کاری را ندارد، یا در هیچ کاری استعداد ندارد، هنگامی که او یک فرد بالغ می شود این حس را در خود پرورش می دهد که به درد هیچ کاری نمی خورد و احساس مثبتی نسبت به خود نخواهد داشت.
  • اگر پدر مادر کودک مدام در حضور او دعوا کنند و با پرخاشگری با هم رفتار کنند، این آشفتگی، انرژی و احساسات منفی را کودک به خوبی جذب می کنند و تا زمانی که بزرگ شود این فکر را در سر خود می پروراند که او باعث دعوای والدینش است.
  • اگر چه خود فرزند و یا والدین او مدام در برابر زورگویی ها و ناعدالتی ها سر تسلیم خم کنند و از حق خود دفاع نکنند، یا پدر و مادر بی توجه به اتفاقاتی که برای کودکشان می افتد باشند، فرزند بدون اعتماد به نفس مبارزه با زورگویی و در برابر حق ایستادن بزرگ و بزرگ تر می شود و این کمبود اعتماد به نفس به خوبی در او مشهود می شود.
  • یکی از بزرگ ترین عوامل تاثیر گذار در کمبود اعتماد به نفس در جوانان، مشکلات درسی و مدرسه است. اگر فرد مدام در درس های نمرات پایینی کسب کند و از دیگران روز به روز عقب تر بیفتد، این ضعف و ناتوانی را کم کم قبول می کند و دیگر نمی تواند در درس ها آزادانه نظرش را بیان کند و یا با موضوعی مخالفت کند.

خجالت ناشی از خوب نبودن و از دیگران کمتر بودن به سختی از بین می رود و حتی اگر فرد روشی برای گذراندن درس ها هم پیدا کند همیشه در گوشه ای از ذهن خود این احساس کمبود اعتماد به نفس در اجتماع را خواهد داشت.

عوامل از دست دادن اعتماد به نفس

دلایل از دست دادن اعتماد به نفس

راه های افزایش اعتماد به نفس

  1. زبان بدن به راحتی شخصیت و درون شما را هویدا می کند، بعضی افراد از ظاهر چهره شان هم می توان متوجه شدن که خودشان را دوست ندارند، پس سعی کنید صاف راه برید یا بنشینید، به مخاطب مستقیم نگاه کنید، شانه هایتان را صاف کنید، قوز نکنید.
  2. به ظاهر و پوشش خود اهمیت دهید. هنگامی که لباس های اتو کشیده، مرتب و تمیز می پوشید حس خیلی بهتری نسبت به خود دارید تا موقعی که لباس های چروک، با بوی بد و با رنگ های مختلف می پوشید، پس به پوشش خود اهمیت دهید.
  3. در تصمیم های بزرگ یا مراحل مختلف زندگیتان آماده باشید. آماده بودن همیشه باعث می شود چند هیچ از بقیه جلو تر باشید، مهارت های خود را افزایش دهید تا در برابر مشکلات احساس ضعف و شکست نکنید.
  4. با قاطعیت سخن بگویید. هنگامی که می خواهید موضوعی مهم را با افرادی مهم مطرح کنید، سعی کنید جدی، قاطع بدون علائم خجالت و شک و تردید حرف بزنید تا طرف مقابل خود را مجذوب و دقیق در سخنانتان کنید.
  5. خودتان را دوست داشته باشید و اگر قرار است کار مهمی را انجام دهید با استفاده ازقوانین ان ال پی، تصوری مثبت و با مهارت از خود در ذهنتان بسازید.
  6. به کار هایی که در آن استعداد دارید فکر کنید و آن ها را برای خود بزرگ کنید، اگر کسی از ویژگی های مثبت خود برایتان می گوید شما هم چند مورد از کارهایی که در گذشته در آن موفق بودید را برایش بگویید.
  7. ورزش کردن و داشتن تناسب اندام نیز به افزایش اعتماد به نفستان کمک می کند پس سعی کنید برای خود وقت بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× مشاوره آنلاین